<< Back to News & Events updates

Behandlingar efter årstid

Yogayama
Behandlingar efter årstid

I ett land som Sverige där vi har fyra årstider, är det viktigt att ta hänsyn till alla växlingar för att nå välbefinnande. Vad gäller huden behöver vi ge den extra omsorg under vintern. Här följer några tips om behandlingar både på salong och hemma, som hjälper oss att anpassa oss till förändringarna under året.  


Våren  

På våren kommer ljuset och färgerna i naturen tillbaka, vilket kan göra oss både upprymda och trötta. Vi blir starkt medvetna om hur bleka och glåmiga vi ser ut efter den långa vintern. Ofta känner vi ett starkt behov att skrubba bort vintern, vilket gör att all typ av kroppspeeling passar bra. Det kan vara underbart att gå och få en behandling där man väcker kroppen igen med en väldoftande peeling. Och man kan naturligtvis skrubba kroppen hemma i badrummet med en handske eller en färdig peeling. Celluliterna brukar också göra sig påminda i det starka ljuset och det kan därför vara skönt att få en anti-cellulitmassage med rätt produkter. 

Huden i ansiktet är normalt sett torr och känslig när vårsolens första strålar träffar den, så det är viktigt att använda solskyddsfaktor när man går ut.  


Sommaren  

När sommarens efterlängtade varma dagar återkommer är det upp till oss att ta tillvara på denna tid, som brukar vara den bästa för  hud, hår och naglar. Man kan byta sin dagcreme till en något lättare variant. Den behöver inte vara lika fet som under vintern, eftersom vi får naturlig fukt när vi är ute. Kontrasten mellan temperaturen inomhus och utomhus blir också väldigt liten. 

Självklart måste vi vara måttliga med solen, som ger oss D-vitamin och en vacker solbränna, men också rynkor i förtid. UV-strålningen bryter tyvärr ner kollagenet i huden. Även pigmentfläckar och brustna blodkärl uppkommer i och med överdriven solning. Tänk på att ca 40 procent av hudens åldrande beror på livsstilen! Hemma kan man gärna lägga en fuktmask när man har varit ute mycket under en solig dag. 

Vad gäller behandlingar på salong är fötterna naturligtvis också viktiga att ta hand om, eftersom man börjar gå i öppna sandaler och liknande. En fotmassage ger dessutom ett oerhört välbefinnande. 


Hösten 

När höstmörkret sveper in och kylan så sakta börjar komma är det viktigt att hålla värmen inomhus. I bästa fall är hösten en tid då man kan mysa inne med kryddiga örtteer och tända ljus. Och samtidigt lämpar sig perioden för uteliv och promenader, där man kan utnyttja den energi som finns kvar efter sommaren. 

Hösten är en mycket aktiv period, då man ofta startar nya projekt och därför kan det vara skönt att få en avslappnande massage, t ex en ayurvedisk sådan med varma oljor. Man behöver också börja smörja huden mer, i och med att sommaren är över. 


Vintern 

Denna årstid är den mest påfrestande vad gäller energinivå och hudens tillstånd.  

Luften blir torr och hyn stramar och känns fnasig. Det är dags att byta ut dagcremen till en fetare typ. Man kan t o m behöva ett bra serum under dagcremen. 

Många glömmer att vi precis som på sommaren måste skydda huden extra mycket, men inte mot solen utan mot väder och vind. Även en bra foundation kan hjälpa om man är extra känslig. Att vara helt ”naturlig” är alltså inte att rekommendera. Ansiktsoljor fungerar utmärkt som skyddsbarriär. Sheasmör är bra om man är ute länge en vinterdag och man bör inte glömma att ta på ett läppbalsam. Tänk på att hudprodukter med mineralolja ofta gör huden ännu torrare och känsligare. 

För de flesta är det här årstiden då acne och utslag blir som värst, men det finns också fall som blossar upp under sommaren. Kontrasten mellan kylan utomhus och den konstgjorda värmen inomhus skadar också huden. Använd gärna en fuktspray inomhus, för att fräscha upp hyn.  

Fötterna trivs bra i ett varmt fotbad hemma och ett tips mot spruckna hälar är att smörja in fötterna med kokosolja innan läggdags. Sov sen gärna med strumpor på under natten. Händerna och armbågarna behöver också smörjas lite extra. 

En fantastisk behandling under vintern är en hamam-behandling, som utförs i en fuktig och varm miljö. Med hjälp av en skrubb med en speciell handske kommer cirkulationen igång och huden och håret får tillbaka sin lyster. 

Om man inte har möjlighet att få sol under vintern, t ex på en resa, kan det vara en bra idé att ta tillskott av D-vitamin. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

31st

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Jan 31
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 3
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar