<< Back to News & Events updates

De 3 doshorna – ayurveda

Yogayama
De 3 doshorna – ayurveda

Precis som fjädern och stenen skiljer sig åt i egenskaper, skiljer sig även vi människor från varandra. Rent fysiskt ser vi olika ut, vissa är korta, andra långa, vissa är breda och stabila, andra tunna och bräckliga. Det finns även skillnader i hur vi fungerar mentalt och känslomässigt. En del personer har ett snabbt och rörligt sinne med massor av tankar och idéer, andra behöver tid på sig för att grunna på saken och så småningom komma fram till ett beslut. Ayurveda skulle säga att dessa olikheter beror på vilken ”dosha” eller kroppstyp som är dominant i konstitutionen. Den personliga konstitutionen är något vi föds med och som skapas från våra föräldrar. Vi bär sedan med oss vår speciella sammansättning av doshorna genom hela livet med allt vad det innebär av styrkor och svagheter. 

De tre doshorna, vata, pitta och kapha kan beskrivas som tre grundläggande personlighetstyper som bär på olika sammansättningar av elementen jord, vatten, eld, luft och rymd. 

Vata – luft och rymd

Bär på alla de egenskaper som dessa två element representerar: 

Lätt, rörlig, kall, torr, oregelbunden, skrovlig, subtil, öppen och expansiv. 

Vata-personer är ofta längre eller kortare än genomsnittet. De har ofta en tunn kroppsbyggnad och svårt för att gå upp i vikt. Deras sinne är rörligt och ibland splittrat, de rör sig snabbt och pratar ofta fort. Vata-personer är kreativa och ofta konstnärliga, har god intuition och lätt för att ta till sig andliga aspekter. När de blir stressade eller på annat sätt hamnar i obalans yttrar detta sig ofta i form av sömnproblem, magproblem, oro, ängslan, svårig-heter att koncentrera sig, samt torrhet i hy, hår och naglar. 

Balanserande för vata:

Undvik alltför kall, torr och lätt mat som till exempel råkost, knäckebröd, riskakor, bönor, kål och torkad frukt. Välj istället mat som är tillagad och varm samt lite oljigare och mer grundande i sin karaktär. Några exempel på grundande livsmedel är: avokado, ghee, sötpotatis, rotselleri, potatis, fullkornsvete, ris, dinkel, havre, nötsmör, ekologiskt smör, grädde, fet yoghurt och oljor av olika slag. 

Regelbundenhet i måltider är viktigt för alla tre doshorna, men kanske framför allt för vata som genom sin egen oregelbundenhet tenderar att ”glömma bort” att äta. 

Bra kryddor för vata: Kardemumma, fänkål, muskotnöt, basilika, kanel, koriander, spiskummin, ingefära, havssalt och gurkmeja.

Ayurvediska kosttillskott för Vata: 

Triphala – namnet betyder ”tre frukter” och är ett preparat som består av frukterna haritaki, amalaki och bibhitaki. Triphala sägs vara stöttande för bland annat tarmarna och hos kvinnor fungerar tripahla även balanserande för menstruationscykeln. Triphala har även renande egenskaper.

Chyawanaprash – sylt- eller honungsliknande blandning av en mängd örter och kryddor. Används flitigt i Indien för sina välkända hälsoeffekter. Huvudingrediensen är ”alma” som är det indiska namnet för krusbär och som innehåller höga doser av C-vitamin. 

Ashwagandha – ört som brukar kallas för ”indisk ginseng”. Stärkande för bland annat immunförsvaret, musklerna och benmärgen. Används ofta för att ge kraft och återhämtning åt personer som är överansträngda och har svårt att koppla av. 

 

Pitta – eld och vatten

Bär på alla egenskaper som elden har och även den oljiga aspekten som vatten har: 

Het, lätt, rörlig, skarp, genomträngande, transformerande, oljig, lätt oregelbunden. Pittapersoner är av medellängd och medelvikt, ofta atletiska och har lätt för att bygga muskler. De är målmedvetna, ambitiösa och har förmågan att ta snabba beslut vilket gör dem till naturliga ledare. Dock tenderar pitta-människor att ibland driva sig själva för hårt och riskerar att bränna ut sig vid för hög belastning. Vid stress reagerar de ofta med ilska och frustration. Saker som magsår, halsbränna, inflammationer och eksem eller acne är typiska pitta-obalanser som kan uppstå efter en långvarig förhöjning av pitta dosha.

Balanserande för pitta: 

Dra ner på sur och syrabildande mat, friterad och stekt mat. 

Undvik starka kryddor mitt på dagen när pitta är som mest dominant. Dra helst ner på starka kryddor överhuvudtaget, använd hellre mynta, dill, koriander, spiskummin och fänkål. Begränsa intaget av framför allt kött, ägg, alkohol och salt samt öka intaget av vegetarisk mat. Välj söt frukt framför sur. Varma klimat kan vara kämpigt för pitta-personer, sola försiktig och se till att fylla på med kall vätska! 

Bra kryddor för pitta: Koriander, dill, mynta, saffran, vanilj, fänkål, kardemumma, spiskummin och gurkmeja.

Kapha – jord och vatten

Bär på jordens och vattnets kvaliteter: 

Stabil, tung, långsam, seg, fuktig, oljig, kall, regelbunden, tät, flytande, mjuk och slät. 

Kapha-personer har ofta lite större och grövre kroppsbyggnad. På grund av en långsammare ämnesomsättning än vad vata och pitta har går kapha-personer lättare upp i vikt och samlar ofta på sig vätska som ett resultat av brist på cirkulation. De rör sig långsamt och tar gott om tid på sig för att tänka igenom saker och fatta beslut. De är varma och omtänksamma individer med fötterna på jorden och stress påverkar inte deras humör särskilt. Vid förhöjning av kapha dosha (en så kallad kapha-obalans) tar dock långsamheten över och de blir stillasittande och passiva, ibland även apatiska eller deprimerade. Typiska tecken på kapha-obalans är trötthet, tyngdkänsla i kroppen, förstoppning, svullna ben och fötter (ansamling av vätska), förskylningar, astma och slembildning. 

Balanserande livsmedel för kapha: 

Aubergine, blomkål, broccoli, sallad, groddar, lök, morot, paprika, potatis, rädisor, rödbetor, sparris, spenat, svamp, vitkål, ärtor, aprikos, granatäpple, päron, tranbär, äpple, torkad frukt, bovete, hirs, korn, majs, råg, sojamjölk, kyckling, räkor. Alla sorters bönor (särskilt mungbönor), honung (ej upp-värmd), solrosfrön, pumpafrön, alla kryddor, särskilt ingefära. 

Kapha ska försöka undvika tunga måltider och istället välja det ”lätta”, därför fungerar de mesta av grönsaker och frukt bra för kapha. 

Kryddstark mat är värmande och uppiggande för en kapha. Använd därför gärna olika kryddor till maten. Några specifika bra kryddor för kapha är till exempel bockhornsklöver, ingefära, svartpeppar, cayennepeppar, senapsfrön, anisfrön och chili. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

31st

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Jan 31
more

16th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Jan 16
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 3
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on May 8
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar