<< Back to News & Events updates

Grovstädning och detox

Yogayama
Grovstädning och detox

Att genomföra en reningskur i början av våren är ett effektivt sätt att ge kroppen en kickstart för ökad energi och förhöjd vitalitet. En obalans i kapha dosha kan förutom ökad fukt, tyngd och trötthet även leda till stagnation bland annat i kroppens olika reningssystem. Det kan till exempel handla om förstoppning eller ansamling av vätska eller toxiskt material i vävnaderna. Precis som vi med jämna mellanrum har behov av att storstäda våra hem, mår även våra kroppar bra av en ordentlig utrensning där man ger alla system och funktioner tillfälle att få en paus så att de hinner med att göra sig av med avfall som kan ligga lagrat. 

Kroppen har fem olika kanaler för eliminering av toxiner och slaggprodukter som skapas genom metabolismen.

Lungorna – utandningen avlägsnar koldioxid som är en toxisk restprodukt.

Huden – vi rensar ut via hudens porer genom att svettas.

Lever och njurar – livsviktiga reningsorgan i kroppen. Renar blodet från gifter och njurarna styr även vätskebalansen i kroppen. 

Tarmarna – via tjocktarmen och ändtarmen elimineras de restprodukter som blir över från maten efter att näringen sugits upp via tunntarmen till blodet. 

För en fungerande utrensning behöver dessa fem kanaler fungera optimalt vilket är anledningen till att detox-kurer ofta innehåller viss fysisk aktivitet för andning och svettning, mycket vätska och stöttande juicer för lever och njurar samt olika former av stöttning för tarmen, rensande örter, extra fibrer, tarmsköljning med mera.

Enkla tips på en renande kost: 

Välj framför allt så mycket naturlig mat som möjligt. Undvik produkter som på ett eller annat sätt har genomgått kemiska processer, det vill säga där den ursprungliga näringen har avlägsnats och konstgjorda ämnen tillsats. 

Dra ner på vitt mjöl och vitt socker som bidrar med väldigt lite näring. Välj hellre naturligare mjölsorter där så mycket som möjligt av vetekornet används och sötningsmedel som till exempel honung, torkad frukt eller råsocker. 

Dra ner på den animaliska kosten och välj mer vegetariska proteinkällor som exempelvis nötter, frön, linser och bönor. För att ge kroppen ett fullvärdigt protein behöver vi äta en blandning av vegetariska produkter, lägg därför gärna till livsmedel som ris, alger, rotfrukter, groddar och gröna blad till de ovan nämnda proteinkällorna. 

Dra ner på stimuli som kaffe och svart te. Dessa produkter har en väldigt syrabildande effekt på kroppen och stimulerar det centrala nervsystemet på ett uppiggande sätt. I överskott kan kaffe ge rastlöshet, ängslan, nervositet, sömnproblem, mag- och tarmproblem. 

Dra ner på alkohol. 

Frossa i grönsaker, bär och frukt (mängdmässigt i den ordningen!) och se till att inkludera minst en näve olika gröna bladgrönsaker till någon av måltiderna varje dag. 

Drick gärna te gjort på ingefära. Ingefära stöttar matsmältningen som är viktig för att kroppen ska kunna rena sig själv och göra sig av med gifter på ett bra sätt. 

Ät tre måltider om dagen. Undvik att småäta och att överäta. 

Komplementera gärna med näringsrika superfoods som bland annat alger, vetegräs, clorella (eller andra liknande ”gröna” tillskott), macapulver, raw kakao, biopollen, hampafrön, pumpafrön, valnötter, mandel med mera. 

Använd naturliga och relativt tåliga fetter som till exempel ekologiskt kokosfett, ghee (renat smör) och kallpressad olivolja. 

Fler detoxtips! 

Renande kryddor 

Toxicitet i kroppen kallas för ”ama” inom ayurveda och reningskurer är ofta något som används när man misstänker ett överskott av ama i de olika vävnaderna. 

Ett ayurvediskt råd är att dra ner på alla söta, sura och salta smaker i maten som sägs öka ama ytterligare. De smaker som rekommenderas och som sägs vara renande är de bittra och starka/skarpa smakerna. Kryddor som ingefära, svartpeppar, fänkål, spiskummin, koriander, kardemumma och asafoetida kan med fördel användas i matlagningen. 

Några örtpreparat som används flitigt för detox inom ayurveda är exempelvis: 

Trikatu – används vid överskott av ama och kapha-problematik. 

Guduchi och neem – hjälper till att rena lever och tunntarm från slagg och toxiner, sägs även avlägsna mentalt skräp som till exempel lagrad ilska och frustration, ett preparat som ofta används vid obalanser i pitta dosha. 

Triphala med ghee för vata-relaterade obalanser och för att rensa och stötta tarmen. 

Asafoetida är ett annat preparat för obalans i vata som hjälper vid problem med gaser och svullen mage. 

 

Uddiyana Bandha Kriya 

En av de klassiska reningsteknikerna (kriyas) från Hathayoga Pradipika (”Ljus på hathayoga” – den kanske mest kända skriften om hathayoga). 

Genom att tömma lungorna på luft och sedan vidga bröstkorgen skapas ett vakuum som gör att magen sugs in under revbenen, håll några sekunder, därefter släpp suget och andas in mjukt. Alla de inre organen stimuleras och cirkulationen sätts igång – fantastisk övning för att hålla tarmarna i trim och motverka förstoppning.

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar