<< Back to News & Events updates

Leva med yoga på hösten

Yogayama
Leva med yoga på hösten

Ordet ”höst” betyder ursprungligen ”skörd” och härstammar från orden ”hösta” och ”inhösta” som betyder ”att samla in”. För matälskare är denna skördetid en magisk höjdpunkt på året då naturen dignar av råvaror och gudomliga smakupplevelser. Vi kan ohämmat njuta av saker som: äpplen, päron, blåbär, hjortron, lingon, svamp, kålrot, rotselleri, morötter, persiljerot, palsternacka, rödbetor, gulbetor, svartrot, lök för att bara nämna några delikatesser. 

Rent teoretiskt inleds hösten med den så kallade höstdagjämningen och avslutas med vintersolståndet. 

Höstdagjämning = dag och natt är exakt lika långa. 

Vintersolståndet = då solen står som lägst på himlen sett från norra halv-klotet eller årets kortaste dag om man räknar antal ljustimmar.

Under hösten förbereder sig växterna för vintervila. Mörker och kyla närmar sig och tar allt mer plats. Sommarens ljumma luft byts ut mot en klar och krispig luft och omgivningen exploderar i färg och prakt från grönt till gult, rött och orange. 

Enligt ayurveda är hösten en period av förändring mellan två ytterlig-heter. Från den heta sommaren till den kalla vintern. Eftersom pitta ofta ökar på sommaren kan överskott av denna eldiga dosha utlösas i början av hösten. Därför är det bra att fortsätta balansering av pitta, både när det gäller planering av träning och mat, under de första höstmånaderna (september–oktober). 

Den senare delen av hösten (oktober–november) är det luftelementet som dominerar i naturen. De kalla, torra och oregelbundna egenskaperna hos luftelementet gör att vata ökar i kropp och sinne. Detta kan leda till oregelbunden aptit och hunger, oberäkneligt beteende och planlöst tänkande, kanske en känsla av rastlöshet infinner sig. Det kan också leda till en något försämrad nedbrytning av maten som i sin tur sätter igång bildandet av ”ama” – det ayurvediska namnet för slaggprodukter i kroppens inre system och kanaler. 

Höstliga mattips

För att ta hand om vata under senhösten rekommenderas varm lagad mat, varma örtteer med kryddor som spiskummin, fänkål, ingefära, kamomill, muskot med mera. 

Frukosten kan bestå av gröt gjord på havre, mannagryn eller risgryn med kryddor som kanel och ingefära. Att tillföra nötter och frön ger dessutom ett oljigt och grundande inslag, framför allt om de mixas till lent nöt- och frösmör – mums! 

En stöttande höstlunch skulle kunna bestå av kokta grönsaker med en krämig sås på till exempel havregrädde eller vanlig grädde. En mindre mängd animaliskt protein till måltiden är grundande i sin karaktär, vilket kan visa sig vara bra för vissa personer under perioder av för mycket lätthet. Var dock lika noga med kvaliteten på dessa varor som kvaliteten på frukt och grönt. Välj ekologiskt och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Tillsätt gärna söta, sura och salta smaker. Sött för lugn och tyngd, surt och salt för värme. 

Till middag; varför inte en varm soppa, wokade eller ugnsbakade grönsaker, kokta linser smaksatta i stekpannan med kryddor som ingefära, grön chili och svartpeppar och till detta en ljuvlig sötpotatisdipp.

Annikas sötpotatisdipp

2 sötpotatisar

1/4 rotselleri

2 dl cashewnötter

en bit färsk ingefära

två klickar kokosolja

lantbuljong

lite sesamolja

Fräs sötpotatis och rotselleri med kokosolja, tillsätt ingefära och rör runt. 

Slå på vatten så det täcker och lantbuljong, låt koka tills det är mjukt. Mixa med cashewnötter, sesamolja och eventuellt lite mer kokosolja.

Tips! 

Blötlägg gärna nötter och frön i vatten med några nypor salt under minst 8 timmar, för att bli av med fytinsyran som finns i ytskiktet på obehandlade spannmål, ris, nötter och frön. Fytinsyran fungerar som ett försvarsämne för växterna mot bland annat skadedjur. I människokroppen tenderar dock fytinsyra att binda livsviktiga mineraler och gör att upptaget av till exempel järn, kalcium, zink och magnesium försämras. Genom blötläggning kan syran avlägsnas och sköljas bort. 

Torka sedan dina frön och nötter över natten i köksugnen på låg värme (50 grader) eller i torkugn. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar