<< Back to News & Events updates

Mer frid, mer fred, mer yoga

Yogayama
Mer frid, mer fred, mer yoga

Ordet ”yoga” är inte längre något nytt för oss; idag är det ett ord med nästan lika vardaglig klang som ”sushi” eller ”mobilt bredband”. Det är ett begrepp av vår tid och många har någon gång på ett eller annat sätt kommit i kontakt med yoga, kanske via egen träning, via någon familjemedlem, vän eller bekant. 

Information om yoga är också lätt att hitta. Det finns mängder av böcker och magasin att läsa, dvd-filmer att studera eller cd-skivor att lyssna till. Internet har sedan början på 2000-talet svämmat över med olika yogarelaterade ämnen och intresset för att ta hand om den själsliga hälsan, likväl som den fysiska, fortsätter stadigt att öka. 

Hur vi idag närmar oss yoga är resultatet av en flera tusen år lång utveckling och människor fortsätter att tolka och möta yoga som metod på olika sätt. Traditionella tekniker blandas med moderna inslag och för den yogaintresserade finns numera många olika former att välja mellan. En yogaklass kan innebära allt från ångande akrobatik med pulserande musik, till den absoluta stillheten i en sittande andningsövning. 

Vi hör ihop! 

Det breda utbudet gör att alla kan känna sig hemma. Det finns något för var och en och som utövare är man välkommen att närmar sig yoga på sitt eget sätt oavsett kön, ålder eller bakgrund. 

Yoga tränger sig inte på. Istället är yogarummet en öppen plats där skateboard-åkande killar tränar sida vid sida med kvinnor i övre medelåldern. Studerande, pensionerade, affärsledare, småbarnsföräldrar – yoga får oss alla att minnas att som människor, trots ålderskillnad och olika livserfarenheter, bär vi på betydligt fler likheter än olikheter. 

Att bara vara 

Att beskriva begreppet ”yoga” i en enda mening är inte helt lätt eftersom yoga står för flera saker. Den mest konkreta definitionen av yoga är nog den som yogin Patanjali (författaren av Yoga sutras) gjorde några hundra år före Kristus. 

”Yoga Citta Vrtti Nirodaha” eller ”yoga är upphörandet av sinnets växlingar”. Det vill säga yoga är ett tillstånd där medvetandet är stilla och utan påverkan av tankemönster. Själva ordet ”yoga” brukar översättas med ”förening” eller ”union” och är en beskrivning av det som sker när sinnet stillas; vi blir då ett med alla delar av oss själva och samtidigt ett med vår omgivning. 

En lång historia

Rent historiskt brukar man säga att yoga som metod föddes för ungefär 5000 år sedan. Från denna tid har man hittat faktiska bevis för att yoga användes av människor. 

Dels berättas det om yoga i Vedaskrifterna, några av världens äldsta texter som också utgör grunden för indisk filosofi. Dessutom har forskare funnit tecken på yoga från den civilisation som levde på gränsen mellan norra Indien och Pakistan cirka 2600 år före Kristus, den så kallade Indus–Sarasvati-civilisationen. 

Indus–Sarasvaticivilisationen verkar ha varit ett fredligt samhälle där invånarna inte intresserade sig särkilt mycket för vapen och våldsamma konflikter och grunden för den ”ickevålds-princip” som yoga-traditionen vilar på har förmodligen sitt ursprung från denna tid. Yogasystemet utvecklades nämligen inte enbart för att förbättra människors hälsa utan sattes samman som ett verktyg för att hjälpa mänsklig-heten till ett fredligare liv i samklang med andra levande varelser, naturen och jorden. 

Ahimsa – så lite våld som möjligt 

Inom yoga som filosofi uppmanas alla yogis att regelbundet studera sig själva och de handlingar, tankar och beteenden vi bär på. Att studera sig själv kallas för ”svadyaya” och ses som en viktig del för yogautövares möjlighet till utveckling. Dessa studier av oss själva och hur vi fungerar ihop med vår omvärld går sedan att ställa mot en allomfattande livsprincip ”ahimsa” eller ”icke-våldsprincipen”. 

Redan för 5000 år sedan förstod man följande: För att vi ska kunna åstadkomma och även behålla positiva saker som liv, hälsa och fred behövs ett konstant arbete med oss själva som individer och en strävan efter att se saker som de är. Förståelse ger medkänsla och en vilja att inte skada andra. 

Att leva efter en ickevålds-princip innefattar alla våra val. Hur vi väljer att agera i en viss situation, hur vi bemöter andra, talar, tänker, reflekterar, resonerar, konsumerar, reagerar, värderar och så vidare. 

Det fina och samtidigt utmanande med begreppet ”ahimsa” är att det inte handlar om att lära sig en oändlig mängd levnadsregler för olika händelser, som till exempel hur man hanterar att missa bussen, att få en utskällning, att känna sig ensam, att lyckas eller misslyckas. Ahimsa är snarare ett förhållningssätt, ett givet utgångsläge som varje person själv får tolka och använda sig av utifrån den specifika situation han eller hon befinner sig i. Grundregeln är – att sträva efter så lite våld som möjligt, mot din omvärld och mot dig själv. 

Yoga sutras

Klassas som en av de viktigaste texter som finns om yoga. Verket innehåller 196 stycken verser som beskriver vad yoga är, hur vi kan arbeta med oss själva mot yoga, samt vad som händer när vi uppnår ett tillstånd av yoga. Verket skrevs några hundra år före Kristus och var väldigt komp-rimerad och exakt i sin information, nästan som en manual. Yoga sutras har med sin tydlighet format yogans historia och är en stor bidragande orsak till varför dagens yogaklasser ser ut som de gör.

Patanjali – Författare till Yoga sutras och högt utvecklad yogi. 

En aktiv, meditativ, hängiven, tänkande, generös och kraftfull yoga

Under de årtusenden som är yogans historia utvecklades olika attityder eller förhållningssätt i praktiserandet av yoga. De belyser sätt att närma sig och växa vidare på en yogisk bana och alla yogaformer vi har idag arbetar med och inne-fattar alla dessa dimensioner i olika mängd. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar