<< Back to News & Events updates

Restorative – konsten att göra ingenting

Yogayama
Restorative – konsten att göra ingenting

Sarah Jonsson – Undervisar i hathayoga, vinyasayoga, chakrayoga, restorative, yinyoga och gravidyoga. 

Finns det någonting i ditt liv som INTE skulle bli bättre av att vara mer avslappnad? Sarah Jonsson, yogalärare med en passion för restorative yoga, brukar regelbundet ställa denna fråga till sina deltagare. 

– Än så länge har vi bara kunnat hitta positiva effekter med avslappning. Stress har alltid funnits för människor genom historien. Fysio-logiskt är vi likadana som för tusen-tals år sedan, men de saker som i dagens högteknologiska informationssamhälle gör oss stressade har dock förändras en hel del.

Vilsam yoga – ta hand om din insida!

Yoga erbjuder mängder av möjligheter för återhämtning. För de som har en regelbunden praktik inom någon dynamisk form av hathayoga blir den obligatoriska nedvarvningen i slutet av klassen ännu mer betydelsefull under vintern och man kan med fördel lägga några extra minuter på denna del för att hinna stanna lite längre i varje position tillsammans med en mjuk andning som stöttar och lugnar. Positioner som ”Balasana” – ”Barnets position” och ”Savasana” – ”Död mans ställning” kan med fördel förlängas med det dubbla. 

Öva på att göra ingenting

Restorative är en yogaform som bygger på att skapa så goda förutsättningar som möjligt för avslappning för kroppen, nerv-systemet och sinnet. En klass är oftast två timmar lång i stillhet utan till exempel musik eller löpande instruktioner från läraren. Deltagarna ligger utspridda i yogasalen i noggrant utvalda positioner med stöd från olika lager av filtar, bolster och block. De flesta positioner bibehålls i närmare 15 minuter, den tid som det tar för det parasympatiska nervsystemet att balanseras. 

– Alla yogaformer är ett varande, säger Sarah Jonsson. Oavsett om det är en lugn klass eller en dynamisk klass handlar det om närvaroträning. Skillnaden i restorative är att här får tid ta just ”tid”, man får möjlighet att landa och möta sig själv där man är. Vi är totalt överstimulerade dygnet runt, det finns ett konstant brus omkring oss. Vi behöver inte mer stimuli, vi behöver snarare stunder av minimalt med stimuli. I dagens samhälle har den naturliga dygnsrytmen manipulerats. Förr i tiden när solen gick ner var det naturligt att gå och lägga sig, nu har vi elektricitet, TV, datorer med mera som gör det förvånansvärt enkelt att vara vaken dygnet runt.

Avslappning kontra fysisk träning 

Sarahs egen yogaresa började via meditation som utvecklades till mer dynamiska former av hathayoga, något som fortfarande ligger henne varmt om hjärtat. 

– Man kan egentligen inte jämföra avslappning med fysisk träning och påstå att det ena är bättre än det andra, säger Sarah. Vi behöver båda sakerna, men idag är bristen på vila förmodligen den största utmaning-en för vår hälsa. 

– Att kunna slappna av är egentligen något naturligt, men trots det något vi behöver öva oss i, fortsätter Sarah. När lugnet infinner sig bubblar saker vi bär på upp till ytan, saker som inte alltid är lätta att möta. Det kan handla om rastlöshet, frustration, stress, sorg, rädslor, be-svikelser och aggressioner. Att möta sig själv precis som man är och där man är kan vara ganska oglamoröst och inte alltid så lätt!

Helande vila 

Restorative yoga har sitt ursprung i den indiske yogamästaren B.K.S Iyengars undervisning och positionerna som används inom restorative går att härleda till Iyengars böcker, till exempel ”Yoga – The Path to Holistic Health”. 

Det är också en av Iyengars elever som idag för traditionen vidare över världen och gör kunskapen tillgänglig för en större grupp människor. Judith Hanson Lasater är yogaläraren och sjukgymnasten från San Francisco, USA som via sina egna erfarenheter upptäckte hur helande och läkande det var att vila på ett återuppbyggande sätt. 

– Nyckeln till vila är dock fortfarande via kroppen, säger Sarah Jonsson, som själv är utbildad hos Judith Lasater. Genom att stötta en avslappnad position på rätt sätt har vi lättare för att ge efter för återhämtning, på så vis är restorative fortfarande en fysisk form av yoga, vi använder hela tiden kroppen som hjälpmedel. 

Rofull lyx

Sarah ser en mängd positiva effekter hos de personer som kommer för att slappna av på restorative. 

– Att slappna av är inte att sova, det som däremot händer när vi slappnar av regelbundet är att vi sover bättre, något som i sin tur påverkar resten av vårt vakna liv. Vi får mer energi, blir lugnare, inte så reaktiva och börjar prioritera saker på andra sätt. Det är lätt hänt att även yogaträningen blir ytterligare ett stimuli, något som ska bockas av från ”att göra-listan”. Men vad är lyx egentligen? För många är det att ge sig själv möjligheten att vara stilla och släppa kontrollen en stund. Detta är vad de flesta längtar efter. 

blogs

Har vi inte ljugit klart nu?

By: Estelle Nordenfalk

Sitter bredvid en familj i frukostmatsalen på fjällhotellet och hör mamman säga lite skrattandes till sina tonårsbarn:…

Genomskåda din omvärld och lätta på stressbördan!

By: Estelle Nordenfalk

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om varför vi bör observera våra…

Loading...

Receipes

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Golden Milk recept

By: Yogayama

Golden milk innehåller antiinflammatoriska ingredienser och kan bidra till ett starkare immunsystem. Ingredienserna boostar även förbränningen och…

Favoritsmoothies med renande bas

By: Yogayama

1 äpple, 1 banan, 1 kiwi, 2 nävar bladgrönt efter smak (spenat, persilja, mangold, ruccola, grönkål, basilika,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

9th

  • Course
  • Göteborg

Teknikklasser med Mariell Ehlin

starts on Jul 9
more

13th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda; höst 2019

starts on Nov 13
more

Contact Us

Yogayama Göteborg

Skanstorget 6
411 22 Göteborg

0727-199067

infogbg@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Norrköping

Hantverkaregatan 36
Norrköping, Sweden

+46 70 735 69 70

infonkpg@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Sjöstaden

Hammarby allé 53, 120 30
Stockholm

08-6444100

infosjo@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar