<< Back to News & Events updates

Unik forskningsstudie på yogayama

Yogayama
Unik forskningsstudie på yogayama

En stor del av arbetet i utvecklingen som yogi handlar just om tiden mellan de olika tillfällena av praktik, de stunder då vi har möjlighet att ägna oss åt reflektion kring det vi upplever och känner. Yoga har en förmåga att påverka oss på djupet och det är ofta denna insikt som gör att personer dras till yoga som metod. Förutom att kroppen utvecklar både styrka och smidighet går det samtidigt att närma sig en inre förändring som är kopplad till ett ökat lugn, större trygghet, ökad tolerans mot sig själv och andra med mera.

Vad är det som händer med oss när vi praktiserar yoga? Detta är något vi bestämde oss för att titta närmare på under hösten 2018.

FORSKNINGSSTUDIE

För första gången i Sverige har vi nu möjlighet att studera och följa en grupp yogautövare under en längre tid för att se hur praktiken inom hathayoga påverkar elevernas inre utveckling samt eventuell förändring över tid för vissa utvalda markörer när det gäller hälsa och psykiskt välmående. Eleverna på yogayamas Teacher Training hösten 2018 i Stockholm är just nu en del av ett nystartat forskningsprojekt arrangerat som ett samarbete mellan yogayama och Sara Granström (content director, huvudlärare för utbildningsverksamheten på yogayama) samt Christina Andersson (psykolog, forskare, författare av boken Compassioneffekten).

Vi tittar framför allt på följande fyra områden:

  • Självmedkänsla
  • Medkänsla för andra
  • Upplevd stress
  • Känslomedvetenhet

UPPLÄGG


Forskningsstudien är en del av de hemuppgifter som eleverna jobbar med löpande från kursstarten i augusti till examinationen i slutet av mars 2019. Det handlar mycket om att reflektera och studera sig själv samt att i samband med varje kurshelg svara på ett större antal frågor kring sin egen utveckling. Studien mäter också hjärtfrekvens på alla deltagare i gruppen och jämför resultaten från den första mätningen i början av utbildningen med ytterligare en mätning i slutet.

Detta är ett ypperligt tillfälle att parallellt med de kunskapsbaserade studierna upprätthålla en nära kontakt med sin egen resa och göra den tydligare genom att sätta ord på den. De reflekterande frågorna blir ett sätt att upprätthålla relationen till praktiken och att skapa en kontinuitet. De fungerar också som ett stöd för varje deltagare under den inre resa som varje yogi är med om när praktiken får ta mer plats och omsättas i ens liv på ett djupare sätt. Vi hoppas i och med detta projekt kunna ge deltagarna ytterligare en dimension av utveckling!

Vi vet att yogapraktik är bra för vår hälsa på många olika sätt. Denna studie riktar mer in sig på de psykologiska och känslomässiga effekter som många gånger också kommer med ett regelbundet utövande av yoga. Går det att mäta den transformation som personlig utveckling kan innebära?

Resultatet av studien kommer att presenteras i slutet av mars 2019 i samband med elevernas examination.

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

10th

  • Course
  • Göteborg

Yin Yoga – The Five Elements: vår 2020 Göteborg

starts on Jun 10
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: höst 2020

starts on Sep 3
more

2nd

  • Course
  • Stockholm

Comparative Philosophy 30 h with Guy Powiecki: Höst 2020

starts on Oct 2
more

Contact Us

Yogayama Göteborg

Skanstorget 6
411 22 Göteborg

0727-199067

infogbg@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Sjöstaden

Hammarby allé 53, 120 30
Stockholm

08-6444100

infosjo@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar