<< Back to News & Events updates

Varför väljer du att göra yoga?

Yogayama
Varför väljer du att göra yoga?

Det är tyst i salen och samliga deltagare i gruppen framför läraren tvekar. Någon skruvar besvärat på sig och tittar upp i taket. Alla är placerade på var sin färgglad yogamatta och är redo att sätta igång dagens pass med allt från mjuka till utmanande rörelser och positioner. Alla är här för att andas djupt, spreta med fingrar och tår, fälla överkroppen framåt eller bakåt, balansera på ett ben eller på huvudet, sträcka ut, förlänga, rotera, lyfta och våga. En av tjejerna längst fram har till och med en t-shirt med trycket ”Våga Yoga” på bröstet. 

– Varför?

– Jag mår bra av yoga …, säger till slut en av personerna försiktigt och sneglar blygt på yogaläraren för att se om svaret är godkänt. 

– Jag blir snällare mot min familj av yoga, säger en man på vänsterkanten. Han får genast medhåll från flera andra i gruppen.

En äldre kvinna längst bak i salen räcker upp handen.

– Jag kommer närmare mig själv … det är allt. 

 

The yoga magic

Varför vi dras till yoga är en fråga som varje enskild yogi med största sannolikhet kommer att ha sitt eget svar på. Hur förhållandet till en flera tusen år gammal metod för personlig utveckling ser ut går inte att fastställa i några få ord, det är en levande relation som utvecklas, växer och förändras. 

Samtidigt är det en fråga värd att ställa. Vi blir, i och med det, medvetna om vad som är positivt och upplyftande med det vi gör och den utveckling som sker. Många kanske upptäcker att kärleken till yoga, eller kanske behovet av yoga, har växt från en sak till att flera år senare handla om något helt annat. Det finns förmodligen lika många anledningar till att träna yoga som det finns utövande yogis runtom i världen. 

Så, varför väljer jag att utöva yoga just idag, just nu?

Inga begränsningar

Yogatraditionen har alltid hävdat att vi människor kan betydligt mer än vi tror, att var och en bär på en enorm potential som finns tillgänglig och inom räckhåll. En av vår tids främsta yogalärare, BKS Iyengar, lär ha sagt: ”Bristen på kontakt med den inneboende potentialen är som att äga ett bankkonto med pengar i överflöd och sen tappa bort kontokortet – vi är egentligen rika, men lever i fattigdom.” 

Grundtesen är att alla har en möjlighet att utvecklas. Förändringen sker genom ett aktivt arbete med olika dimensioner av det ”mänskliga”, det vill säga allt det som är en del av oss – kroppen, livskraften, sinnet, själen och förhållandet till vår omvärld. Vi är som oslipade diamanter, en gnistrande kärna täckt av vardagens grus och smuts. 

Begreppet ”yoga” har många olika betydelser beroende på sammanhanget. Kortfattat står yoga dels för ett tillstånd av närvaro som ofta beskrivs som en ”förening” av människans olika delar. 

Men yoga är också själva verktyget, de övningar vi gör för att arbeta med vår förmåga till koncentration och närvaro. Att säga ”jag ska gå och göra yoga” innebär att vi går och övar på de tekniker som sägs leda till tillståndet yoga. 

Allt är en strävan – enkelt uttryckt, jag utövar yoga för att närma mig yoga! 

Balans enligt ayurveda

Yoga översätts ibland med ordet ”balans”, ett ögonblick av optimala förhållanden. En hälsosam och fungerande kropp möter ett hälsosamt sinne. Balans är också något som yogans bundsförvant och systerfilosofi ”ayurveda” handlar om. 

Ayurveda är ett klassiskt hälsosystem från Indien vars huvudsakliga målsättning är att skapa en jämvikt i människors hälsa med utgångspunkt från varje persons individuella egenskaper och behov. Läran baseras på utvalda kostråd, huskurer, behandlingar, andningsövningar och yogapositioner. Yoga och ayurveda kompletterar varandra som system. Yoga kommer att vara bra för balansering enligt ayurveda och ayurvediska råd kommer att vara stöttande för utveckling och fördjupning i yoga. 

Ingen är som jag

Att närma sig hälsa är möjligt för alla, men enligt de ayurvediska principerna kan vägen dit se väldigt olika ut för olika personer. Var vi bor, vad vi äter, vilket jobb vi har, vilka människor vi umgås med, vilken träning vi väljer, till och med vilken musik vi lyssnar på spelar roll för skapandet av hälsa och behoven varierar från individ till individ. Det som gör den ene vaken och pigg gör någon annan stressad och hyperaktiv. 

Detta gör ayurveda till en varierande och spännande kunskapsskatt och samtidigt en utmanande dyrgrip som inte basunerar ut ett fixerat standardrecept på hälsa. Snarare säger ayurveda: Skapa en kontakt med din kropp, var lyhörd för dess signaler och anpassa efter omständigheterna. Detta är inte helt lätt, det kräver ett stort mått av närvaro, medvetenhet och ett genuint intresse. 

Att leva med förändring

Både yoga och ayurveda ser på människan som en dynamisk varelse som ständigt är i förändring. I varje ögonblick sker miljontals processer inuti kroppen, både fysiska och energimässiga. Gamla celler dör, nya celler skapas, vi bryts ner och byggs upp på nytt. Vi lever dessutom i en värld som är långt ifrån konstant, inte minst genom de kraftfulla skiftningarna mellan årstiderna. 

Inom ayurveda är denna grundregel viktig att förstå: Allting omkring oss, allt som finns i våra liv, påverkar oss. Man kan också vända på begreppet och säga: ”Det finns ingenting som inte påverkar oss”. 

Att närma sig det optimala för både kropp och sinne innebär att ta hänsyn till omgivningen och tillfälliga omständigheter. Saker som till exempel vad vi äter, hur vi tränar och hur vi vilar kommer att vara avgörande för välbefinnandet. I en värld där allt är i konstant förändring behövs anpassning och kloka överväganden. Det är lätt att glömma, men vi är och kommer alltid att förbli en del av naturen. 

Att stötta det naturliga är ett säkert sätt att närma sig hälsa, valen är därför viktiga och våra val kommer antingen att vara stöttande eller belastande i den givna stunden. 

Balans i Norden

Som nordbor lever vi ibland med ett extremt väder, ett väder som rätt många dagar på året skulle kunna vara dödligt om vi inte hade varma, isolerande kläder och uppvärmda hus. Vi har också ett klimat som växlar och byter skepnad fyra gånger per år. Vintertid ser vissa områden inte solens ljus på flera månader, medan andra har tillgång till dagsljus några få timmar mitt på dagen. Sommartid är situationen den omvända, ljuset är oändligt, vårt sömnbehov minskar och värmen återvänder. 

Hur kan vi i vårt land ta del av en uråldrig lära om utveckling och välbefinnande från Indien? Vad innebär det för oss att vår mat ser annorlunda ut och att minus femton grader, sövande mörker och pulsande i en halv meter snö inte alltid stöttar lusten till yogaträning klockan sex på morgonen? 

Vi vill uppmuntra till yogaträning alla månader på året och främja viljan att med njutning och ett öppet sinne ta emot årets olika faser med alla de skatter som varje årstid bär med sig. 

En yogaträning som bygger på närvaro, öppenhet och anpassning kommer alltid att vara en yogaträning som får dig att ”må bra”, ”bli snällare mot din omgivning” och ”komma närmare dig själv”. 

Och det som är positivt vill man inte sluta göra. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar