<< Back to News & Events updates

Yoga på våren

Yogayama
Yoga på våren

Regelbunden träning under våren = tapas 

För att bibehålla cirkulation, rening och utrensning är det bra att etablera en regelbunden rutin av fysisk aktivitet och träning. Att vara tålmodig och försöka hålla fast vid sin rutin är också viktigt för att upprätthålla en balans i kapha som inte låter sig behandlas av någon enstaka löprunda runt kvarteret. Det handlar istället om att forma en realistisk plan för träning under veckan och sedan behålla detta upplägg genom hela årstiden. 

Att skapa en ny rutin i sitt liv kräver lite disciplin i början, det kan vara både mentalt och fysiskt ansträngande att ta sig ur soffan, snöra på sig joggingskorna och ge sig ut i snålblåst och duggregn. Men när vi gör samma aktivitet gång på gång blir den disciplin som krävdes i början efter en tid istället en vana. Helt plötsligt är det inte alls svår att fortsätta – vår nyvunna rutin kanske till och med blir något vi längtar efter! 

Yogafilosofin kallar denna förmåga till disciplin för ”tapas”, den ansträngning det innebär att ta ett beslut och hålla sig till det. Tapas beskrivs bland annat i Yoga Sutras som en av de fem ”niyamas”, fem aspekter kring hur vi behandlar oss själva som alla fem har en påverkan på vår yoga och hur vi utvecklas i vår yogaträning.

Vinyasayoga – för värme, cirkulation och dynamik! 

Ordet ”vinyasa” är sanskrit som så många andra begrepp inom yogatraditionen och betyder ”att placera på ett visst sätt” (”nyasa” = ”att placera”, ”vi” = ”på ett visst sätt”). Idag definierar ordet ”vinyasa” ofta en form av yoga där varje asana (yogaposition) kopplas samman med nästa genom en flödande och dynamisk förflyttning som styrs och kontrolleras av andningen. ”Vinyasa” representerar också ett progressivt arbetssätt inom yoga (Vinyasa Krama), nämligen att lugnt och metodiskt låta utveckling ske, att varje steg är grunden och utgångspunkten för nästa steg i den takt som är nödvändigt och konstruktivt för var och en. 

Föregångaren till vinyasayoga är den klassiska hathatraditionen som på 1300-talet uppmärksammade att kroppen är viktig och att vår fysiska hälsa har en stor betydelse för hur vi mår, både psykiskt och själsligt.

I vinyasayoga blir andetaget en motor som leder kroppen från en punkt till nästa och som håller kroppens energi och cirkulation igång i positionerna. 

Denna metod är känd för att producera en hel del värme, ett resultat av den ökade cirkulationen via musklernas arbete i kombination med andningen. Även prana – livs-kraften (se sidan 25) – förflyttas med hjälp av kroppsrörelser och medveten andning, något som man inom yoga ser som en möjlighet att hantera och förebygga obalanser av olika slag. 

Yogaläraren Krichnamacharya (1888–1989) är känd som den kanske viktigaste personen bakom yogans spridning och succé i väst. Han var också en stark förespråkare för just vinyasa-metoden, en tradition som vissa av hans elever fört vidare och spridit över jord-klotet genom sina respektive undervisningsstilar, till exempel: 

Pattabhi Jois – ashtangayoga vinyasa

BKS Iyengar – iyengaryoga

TKV Desikachar – viniyoga

Indra Devi – hathayoga

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

31st

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Jan 31
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 3
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar