<< Back to News & Events updates

Så kan yoga få dig att reflektera över ditt eget beteende

Estelle Nordenfalk
Så kan yoga få dig att reflektera över ditt eget beteende

Hur fungerar du i en grupp? Yogan kan få dig att reflektera över ditt eget beteende, menar Estelle Nordenfalk.

JAG SLUTAR ALDRIG FASCINERAS av yogans olika möjligheter till självreflektion och utveckling. Yogan erbjuder olika aspekter av utmaningar – de fysiska naturligtvis, vilka kanske är de första man lägger märke till, men det finns så mycket mer att upptäcka när man ser världen utifrån ett reflekterande perspektiv.

Gruppdynamiker till exempel, det är någonting jag själv tycker är oerhört intressant och det är definitivt något som går att studera i en yogaklass.

”Att ingå i en grupp kan vara utmanande på många sätt, men sociala kompetenser blir så mycket viktigare i vår globala värld framöver, så vi kommer att behöva träna upp dessa färdigheter.”

ESTELLE NORDENFALK

Vem är jag själv i gruppen, vem är jag i yogarummet? Känner jag behov av att ta mer plats än de andra i rummet? Har jag behov av att utmärka mig på något sätt? Är det viktigt att läraren uppmärksammar just mig? Sitter jag och irriterar mig på andra i rummet? Ställer jag frågor som bara berör mig? Är det viktigt för mig att de andra ser att jag är ”duktig”? Skäms jag över att jag inte är vigare och mer rörlig? Eller kan jag kanske släppa alla dessa tankar och bara känna in gemenskapen och energin som vi skapar tillsammans?

I många framtidsanalyser och trendrapporter pratar man om vikten av att vara en bra team-player, någon som tillför gruppen något.

Att ingå i en grupp kan vara utmanande på många sätt, men sociala kompetenser blir så mycket viktigare i vår globala värld framöver, så vi kommer att behöva träna upp dessa färdigheter.

I det ligger också en slags bredare bildning i form av att kunna förstå många olika typer av människor och kulturer, att helt enkelt ha en större acceptans för människor. En del i detta sociala arbete som gruppdynamik innebär ligger i att disciplinera oss så att vi låter alla i gruppen/rummet få uppmärksamhet och fokus. Vi är kanske vana vid att vissa tar mycket mer plats än andra, men då blir resultatet också bara summan av den eller de personerna, när den skulle kunna vara så mycket mer och ge så många fler dimensioner.

Just att vara bra på att vara en del av en grupp är något som du har nytta av i din vardag eftersom den innefattar så många sådana tillfällen – ett möte på jobbet, ett föräldramöte, en diskussion med vänner, grupparbeten etcetera.

En yogaklass kan därför vara ett utmärkt tillfälle att börja uppmärksamma sitt eget beteende och observera sig själv i relation till gruppen.

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

10th

  • Course
  • Göteborg

Yin Yoga – The Five Elements: vår 2020 Göteborg

starts on Jun 10
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: höst 2020

starts on Sep 3
more

2nd

  • Course
  • Stockholm

Comparative Philosophy 30 h with Guy Powiecki: Höst 2020

starts on Oct 2
more

Contact Us

Yogayama Göteborg

Skanstorget 6
411 22 Göteborg

0727-199067

infogbg@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Sjöstaden

Hammarby allé 53, 120 30
Stockholm

08-6444100

infosjo@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar