<< Back to News & Events updates
Ta hand om dig i vinter!

• Värmande ingefära 

Ingefäran är vida känd för sina många goda egenskaper. Denna krydda eller ört från Asien har en rot som ofta används bland annat i matlagning på grund av sin värmande och stimulerande effekt på matsmältningen. Ingefära rekommenderas därför som tillskott i maten för personer med till exempel gaser, svullen mage eller andra tecken på bristande nedbrytning av maten i magsäcken. Ingefära har anti-inflammatoriska egenskaper, den är dessutom cirkulationshöjande och sägs har förmågan att sänka nivån av kolesterol och triglycerider i blodet. På grund av värdefulla antioxidanter brukar ingefära även rekommenderas som ett stöd för kroppens egen rening. 

• Ladda batterierna med bra vitaminer 

När vi utsätter kroppen för stress förbrukas våra lager av mikronäringsämnen i högre grad än annars. Kom ihåg att stresspåslag inte bara skapas av för mycket att göra på jobbet, utan även uppkommer från till exempel överdrivna mängder av fysisk träning, för lite sömn och återhämtning, för stort intag av kaffe och andra stimuli med mera. 

Framför allt arbetar binjurarna på högvarv när vi är aktiva och pressade av olika skäl. 

Vissa mikronäringsämnen har en stor betydelse för binjurarnas funktion Med andra ord; om binjurarna arbetar hårt för att hantera den stressiga tillvaro som många av oss lever med dagligen behöver de påfyllnad med näring. Bland annat behövs tillräckliga mängder av vitamin B, C, E och D. 

B-vitamin tillhör gruppen av vattenlösliga vitaminer (det som från början enbart kallades för B-vitamin har idag blivit uppdelat i åtta olika kategorier av vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) och behövs för att vi ska kunna producera energi. Denna grupp vitaminer stimulerar bland annat immunförsvaret, ämnesomsättningen och celldelningen i kroppen. 

B-vitamin får vi främst i oss från animaliska livsmedel, men vissa går även att finna i rikliga mänger i exempelvis potatis, gröna bladgrönsaker, broccoli, bönor, ärtor, sparris, vetegroddar, jäst och spannmål. 

• C-vitamin (askorbinsyra) 

Vattenlösligt vitamin och kraftfull antioxidant som stärker immunförsvaret samt motverkar infektioner och förkylningar. Viktig komponent för bildandet av kollagen som är byggmaterial till bland annat blodkärlen, huden, tänderna och skelettet. Vitamin C är även en viktig komponent för att kroppen ska kunna ta upp och tillgodogöra sig andra näringsämnen som till exempel järn, zink, koppar, kalcium och folsyra (B9). 

Livsmedel som innehåller höga nivåer av C-vitamin är bland annat potatis, grönsaker, citrusfrukter, sura bär, paprika, nypon, svarta vinbär, röda vinbär och jordgubbar. 

• Vitamin E 

Tillhör gruppen fettlösliga vitaminer tillsammans med A-, D- och K-vitamin. Här hittar vi en av de viktiga anledningarna till att vi äter tillräckligt med fett i maten – helt enkelt så att vi kan ta upp och tillgodogöra oss dessa fettlösliga näringsämnen! 

Vitamin E ses som en av de starkaste antioxidanterna och bidrar i hög grad till eliminering av fria radikaler i kroppen. Skyddar även de fleromättade fettsyrorna från nedbrytning i vävnaderna. Vitamin E är bra för huden och viktig för cellmembranen samt tarmens funktion. 

Vitamin E finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk. 

• Vintern och huden 

Denna årstid är den mest påfrestande vad gäller energinivå och hudens tillstånd. 

Luften blir torr och hyn stramar och känns fnasig. Det är dags att byta ut dagkrämen mot en fetare variant. Man kan till och med behöva ett bra serum under dagkrämen. 

Många glömmer att vi på vintern, precis som på sommaren, måste skydda huden extra mycket, men inte mot solen utan mot väder och vind. Ansiktsoljor fungerar utmärkt som skyddsbarriär. Sheasmör är bra om man är ute länge en vinterdag och även läpparna kan behöva ett läppbalsam av god kvalitet (tänk på att hudprodukter med mineralolja ofta gör huden ännu torrare och känsligare). För de flesta är vintern den årstiden då acne och utslag blir som värst (det finns också fall som blossar upp under sommaren). 

Kontrasten mellan kylan utomhus och den konstgjorda värmen inomhus kan vara påfrestande för huden. Använd gärna en fuktspray inomhus, för att fräscha upp hyn. 

• Trötta fötter 

Fötterna trivs bra i ett varmt fotbad hemma och ett tips mot spruckna hälar är att smörja in fötterna med kokosolja innan läggdags. Sov sen gärna med strumpor på under natten. Händerna och armbågarna kan också behöva smörjas lite extra under årets torraste period.

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

10th

  • Course
  • Göteborg

Yin Yoga – The Five Elements: vår 2020 Göteborg

starts on Jun 10
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: höst 2020

starts on Sep 3
more

2nd

  • Course
  • Stockholm

Comparative Philosophy 30 h with Guy Powiecki: Höst 2020

starts on Oct 2
more

Contact Us

Yogayama Göteborg

Skanstorget 6
411 22 Göteborg

0727-199067

infogbg@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

Contact Us

Yogayama Sjöstaden

Hammarby allé 53, 120 30
Stockholm

08-6444100

infosjo@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar