<< Back to News & Events updates

Dagens viktigaste mål… eller hur var det nu?

Yogayama
Dagens viktigaste mål… eller hur var det nu?

Sedan barnsben har vi med oss att frukosten är det viktigaste målet under dagen och utan en ordentlig frukost innan vi går till jobbet eller skolan blir vi trötta, energilösa och presterar sämre. Inom ayurveda säger man snarare att hur en frukost bör se ut beror helt på vilken person det handlar om och vilka förhållanden som råder vid det specifika tillfället, till exempel vilken årstid som dominerar. 

Kapha är den av de tre doshorna som har minst behov av en bastant frukost och ofta rekommenderar ayurveda en lättare form av frukost för kapha-personer, till exempel fruktsallad, en grön smoothie, renande juicer eller en skål med misosoppa. 

Under en fuktigare årstid då kaphas egenskaper gärna samlas i kroppen fungerar de lite lättare frukostalternativen bra för många av oss och speciellt om man upplever tecken på obalans i kapha. 

Varm mat och att tugga varje munsbit väl underlättar också för agni som genom värme och finfördelning på ett mer optimalt sätt kan fortsätta bryta ner maten vilket i sin tur bidrar till ett bättre upptag av alla näringsämnen. En lättare och övervägande vegetarisk kost är också att föredra under våren, det vill säga mat som är lättsmält och inte stannar i magsäcken alltför länge. 

Exempel på kapha-balanserande livsmedel: 

  • Grönsaker: Aubergine, blomkål, broccoli, sallad, groddar, lök, morot, paprika, rädisor, rödbetor, sparris, spenat, vitkål och ärtor. 
  • Frukt: Granatäpple, päron, tranbär, äpple och torkad frukt. 
  • Övrigt: Bovete, hirs, korn, råg, alla sorters bönor och linser, sojamjölk, honung, alla kryddor – särskilt ingefära. 

Dra gärna ner på följande kapha-höjande livsmedel under våren:

Mjölkprodukter, rött kött, ris och vete, söta frukter som till exempel banan, dadlar, färska fikon, kokosnöt, mango, papaya, persika, apelsin, ananas, socker och annat sött, samt stora mängder med oljor av olika slag. 

 

blogs

Har vi inte ljugit klart nu?

By: Estelle Nordenfalk

Sitter bredvid en familj i frukostmatsalen på fjällhotellet och hör mamman säga lite skrattandes till sina tonårsbarn:…

Genomskåda din omvärld och lätta på stressbördan!

By: Estelle Nordenfalk

SPG:s krönikör Estelle Nordenfalk, vd för Yogayama och föreläsare inom hälsa, om varför vi bör observera våra…

Loading...

Receipes

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Golden Milk recept

By: Yogayama

Golden milk innehåller antiinflammatoriska ingredienser och kan bidra till ett starkare immunsystem. Ingredienserna boostar även förbränningen och…

Favoritsmoothies med renande bas

By: Yogayama

1 äpple, 1 banan, 1 kiwi, 2 nävar bladgrönt efter smak (spenat, persilja, mangold, ruccola, grönkål, basilika,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

9th

  • Course
  • Göteborg

Teknikklasser med Mariell Ehlin

starts on Jul 9
more

13th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda; höst 2019

starts on Nov 13
more
X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar