<< Back to News & Events updates

Eric Ernerstedt – Undervisar i jivamuktiyoga

Yogayama
Eric Ernerstedt – Undervisar i jivamuktiyoga

– Varför började du med yoga?

– Jag kom i kontakt med yoga genom dansen. Under dansutbildningen brukade några av mina lärare lägga till en del yogaställ-ningar under uppvärmningen. Dock var min första “riktiga” yogaklass på Jivamukti Yoga London i slutet av 2007. En vän tog med mig dit efter en mindre lyckad audition, hon sa att jag nog skulle gilla det vilket jag verkligen gjorde. Följande sommar åkte jag till New York City för att lära mig mer och sedan dess växte intresset vidare till en daglig praktik och slutligen en lärarutbildning. 

– Om du på ett kortfattat sätt skulle beskriva jivamukti som yogaform, vad är det som definierar denna stil? Vad lägger man mest fokus på och varför? 

– Det är en kraftfull yogaform och en typisk jivamuktiklass definieras av ett specifikt fokus eller tema. Dessutom ingår musik, chanting och energiska, utmanande asana-sekvenser. En jivamuktiklass är oftast upplivande. Min personliga känsla är att störst fokus ligger på ahimsa, som betyder icke-våld och är en av fem grundpelare inom jivamukti. Ett sätt att uttrycka varför ahimsa är relevant skulle kunna vara: “How you treat others will determine the way they treat you. How others treat you will determine the way you see yourself. How you see yourself will determine who you are”. Av denna anledning är även vegetarianism, djurrätt och politisk aktivism en stor del av jivamukti yoga. 

– Vad baseras jivamukti på för yogatradition? 

– Jivamukti Yoga är en form av dynamisk hatha yoga som på många sätt är influerad av ashtanga vinyasa yoga. Grundarna Sharon Gannon och David Life studerade nämligen nära Shri K. Pattabhi Jois under många år. 

– Vad fick dig att fastna för jivamukti?

– Kombinationen av en ordentlig fysisk utmaning utan krav på yttre estetik eller perfektion (som efter många år i danssalar med spegel kom som en lättnad) och det faktum att det finns ett djupare fokus med varje klass som når mitt mentala plan, känslomässiga plan och spirituella plan på samma gång. 

– Har ditt förhållande till yoga förändrats sedan du började undervisa yoga? I så fall på vilket sätt?

– Jag har helt klart blivit mer nyfiken på hur andra lärare undervisar och har därmed också till viss mån blivit mer granskande. Samtidigt har jag blivit mer iakttagande av mig själv och min egen praktik då det är grunden till själva undervisningen. Man kan säga att jag intresserar mig mer för detaljer nu än vad jag gjorde innan, samtidigt som jag känner mig mer avslappnad inför min egen träning. Naturligtvis försöker jag hålla uppe en så regelbunden och jämn praktik som möjligt, men lärarutbildningen och arbetet med att undervisa har fått mig att inse att intentionen bakom vad jag än gör är det allra viktigaste. Då faller även detaljerna på plats. 

– Vad tycker du är den viktigaste egenskapen hos en yogalärare?

Det är svårt att bara nämna en. Som yogalärare måste man kunna handskas med så många olika typer av människor och situationer och samtidigt ständigt behålla lugnet, så jag tror lyhördhet, empati, avspändhet och humor är goda verktyg. 

– När upphör yoga vara yoga för dig? 

Det där är lite av en kuggfråga! 

Vers 1.1 i Yoga Sutras lyder: ”atha-yoga-anusasanam”, ”now this is yoga as I have perceived it in the natural world”. Här förklarar Patanjali att yoga finns ständigt i och runtom oss, och kan därmed aldrig upphöra. Det är vårt naturliga tillstånd, som vi många gånger, för att inte säga större delen av tiden, glömmer bort. Det finns personer som sysslar med yoga och samtidigt säger “det där var så himla o-yogiskt”, eller “han är ingen sann yogi” om andra yogautövare. Problemet med detta är att vi glömmer bort att vi alla är människor med kapacitet att både göra succé och misstag på vår väg framåt. Jag kan säga att yoga nog inte längre skulle kännas som yoga för mig om det började upplevas forcerat. Visst, det är inte så att det alltid känns som evig lycka att gå upp tidigt för att göra min yogapraktik, men jag vet att det stämmer på ett djupare plan och jag blir gladare och lättare i hjärtat för att jag gör det. Om den kontakten någonsin försvann skulle jag vara tvungen att se över vad jag håller på med. 

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar