<< Back to News & Events updates

Yoga motverkar den snabbväxande ensamhetsepidemin

Estelle Nordenfalk
Yoga motverkar den snabbväxande ensamhetsepidemin

Är det någon som känner till en mataffär med butiksbiträden som man kan byta några ord med?

När man läser om vilka faktorer som spelar roll för att leva ett långt och lyckligt liv kanske det för många är lite förvånande vad som verkar ha stor betydelse utöver det vi oftast får höra om.

De mer väntade faktorerna som vi alla känner till är ju kost, motion och träning, och även förmågan och möjligheten att kunna ha nära relationer såsom vänskaper och familj.

”Vad händer med oss när vi inte längre blir sedda?”

Utöver detta, för att vi ska känna oss tillfreds, lyckliga och ha livsglädjen kvar för att vilja och orka leva ett långt liv – tycks känslan av att vara en del av ett sammanhang vara viktig för oss. Att vara sedd, att tillhöra en grupp, ett community, att hälsa på och småprata med servitrisen som serverar ens morgonkaffe och som dessutom vet precis hur ens kaffe ska vara, att kunna heja på den lokala blomsterhandlaren när man passerar – kanske hinner man dessutom utbyta några ord, att bli igenkänd på postkontoret etcetera, helt enkelt att någon i ens vardag ser en och bekräftar en som en person som finns och bekräftar att man är en del av ett större sammanhang – det betyder mer för oss än vad vi kanske tror.

Vad händer då i ett samhälle där många av dessa funktioner försvinner och rationaliseras bort? Vad händer när du inte längre har din lokala bankman att prata med, en person som kan din historia och som du brukar småprata lite med, eller när du inte ens får en mänsklig kontakt när du handlar, därför att du själv måste scanna dina varor i mataffären – som dessutom blivit så stor att du ändå är anonym för personalen?

Vad händer med oss när vi inte längre blir sedda? Detta fenomen växer lavinartat och är nu så utbrett att det har fått epitetet ensamhetsepidemin. Känslan av att vara ensam går så starkt emot vår natur och skapar en stress i våra dagliga liv, vilket bland annat påverkar våra immunsystem negativt – och på så sätt påverkar det också vår livslängd.

I skuggan av detta växer det fram andra sammanhang som tillfredsställer dessa behov. Gruppträning såsom yogaklasser är ett tydligt sådant exempel. Att yoga tillsammans i en grupp genererar en energi som alla skapar tillsammans. Det tror jag att alla har känt av som har yogat i grupp, men klasserna fyller också en funktion av att just vara ett sammanhang – för många en återkommande rutin, en plats där man känner igen sig och är igenkänd. En återkommande kontakt i ett sammanhang som vi får vara en del av.

Jag har själv funderat över, och undrat om jag är lite snobbig, varför jag tycker om att personalen hejar och småpratar lite med mig när jag kommer in på mitt favoritcafé.

Nu vet jag att det bara är djupt mänskligt!

Läs mer på YOGAFORDIG.NU

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

20th

  • Event
  • Stockholm

Temaklass endast för medlemmar: Fokus Hatha Yoga

starts on Apr 20
more

1st

  • Course
  • Stockholm

Terapeutisk yoga: Öppen för alla

starts on Sep 1
more

17th

  • Course
  • Stockholm

Linjering och assistering

starts on Nov 17
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Comparative Philosophy: Öppen för alla

starts on Nov 3
more

1st

  • Course
  • Stockholm

Yoga Anatomi

starts on Dec 1
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar