<< Back to News & Events updates

Estelle Nordenfalk: Ayurveda håller på att avmystifieras

Estelle Nordenfalk
Estelle Nordenfalk: Ayurveda håller på att avmystifieras

”Ghee finns till och med att köpa på Ica. Det är väl ett tecken om något att ayurveda börjar bli mer respekterat i Sverige.” Det säger Estelle Nordenfalksom driver Skandinaviens största yogakedja, Yogayama, där den indiska hälsoläran utgör en viktig del av yogalärarutbildningarna.

En ren slump. Så går det att sammanfatta hur yogaentreprenören Estelle Nordenfalk kom i kontakt med ayurveda för första gången i början av 1990-talet i Sverige. Hon var 25 år, väldigt stressad, åt och sov på oregelbundna tider och hade alltid ont i magen och ryggen. Ryggvärken gjorde att hon insåg att hon var tvungen att göra något åt sin situation. Hon började bläddra i den tidens telefonkatalog och bokade in första bästa ryggläkare som hon hittade. Det visade sig att samme läkare också var en ayurvedisk läkare.

– Så jag träffade den här mannen som frågade mig hur och vad jag åt. Och han gav mig tips som att dricka lite varmt vatten mellan måltiderna. ”Vad är detta?”, tänkte jag. Jag var väldigt skeptisk och ville istället att han skulle ge mig några starka tabletter som jag kunde ta i tio dagar och sen var allt borta, berättar Estelle Nordenfalk.

”Det var som att jag satte på mig andra glasögon och började se på min omgivning och mig själv på ett annat sätt. Jag förstod hur pass mycket jag själv påverkar hur jag mår.”

Estelle Nordenfalk

Hon bestämde sig ändå för att testa doktorns råd, men bara för att motbevisa honom. Till hennes förvåning började hon snart må bättre och fick mindre ont. Det fick henne att släppa alla fördomar om ayurveda och hon läste allt som hon kom över. Hon åkte till Indien och Norge för att göra ayurvediska behandlingar.

En aha-upplevelse för Estelle Nordenfalk var att det inom ayurveda inte bara finns två tillstånd, att vara frisk eller sjuk. Läran erbjuder flera möjligheter hur du som människa kan optimera din friskhet och hur du kan höja dina energinivåer.

– Det var som att jag satte på mig andra glasögon och började se på min omgivning och mig själv på ett annat sätt. Jag förstod hur pass mycket jag själv påverkar hur jag mår, säger hon.

I nittiotalets Sverige var det här synsättet långt ifrån självklart. Det var en tid när det till och med var humbug att påstå att vad du äter påverkar din hälsa. Mycket har hänt sedan dess, menar Estelle Nordenfalk. Ayurveda håller på att avmystifieras och medvetenheten kring läran har ökat.

– Intresset för ayurveda har ökat och det är inte lika kontroversiellt längre.

Samme ryggläkare introducerade yoga i Estelles liv. Idag driver hon Yogayama i Stockholm som sedan förra året är ett franchiseföretag och som numera också finns i Norrköping och Göteborg. Tankar finns på att öppna i Malmö.

– När vi var nystartade fanns det ingen direkt marknad för yoga. Vi hade inte funnits kvar idag om inte alla gym tog in yoga. Så vi har gymmen att tacka för att yogan är mer accepterad idag. Men det beror också på att allt fler är sjukskrivna på grund av utbrändhet och vi inser att vi inte har några metoder och verktyg för att möta det.

Redan från yogastudions födelse 2005 fick ayurveda en självklar plats. Det fanns ett ayurvediskt behandlingsrum, och sedan Estelle Nordenfalk kom in i bilden året efter har hon sett till att utöka den biten. Yogastudion på Östermalm har en ayurvedisk läkare kopplad till sig och det erbjuds ayurvediska utbildningar och föreläsningar. Den indiska hälsoläran utgör också en del av deras yogalärarutbildningar, vilka är företagets huvudverksamhet.

”Vi ser att målgruppen som kommer på våra ayurvediska föreläsningar inte bara är inbitna yogisar, det är andra typer av personer som kommer. Vi ser en skillnad på bara tre fyra år. Det finns en större respekt idag, man garvar inte längre åt ayurveda.”

Estelle Nordenfalk

– Ett stort avsnitt av utbildningarna handlar om ayurveda. Vi lägger mer krut på det än vad andra yogalärarutbildare gör. Det beror på att det finns en stor efterfrågan på det. Vår huvudlärare i yoga är också utbildad inom den ayurvediska traditionen, så det är något naturligt för oss, säger hon.

Som ett utbildningsföretag inom yoga måste företaget även vara starkt inom ayur­veda, enligt Estelle Nordenfalk.

– Yoga och ayurveda arbetar bredvid varandra. De har exakt samma förståelse i vad det innebär att vara människa och alla dimensioner av det.

Yogayama utvecklar hela tiden vad de erbjuder inom ayurveda och ser till att ha den mest uppdaterade litteraturen. I yogastudions butik på Östermalm hade de för några år sedan bara en liten hylla med ayur­vediska produkter. Idag är en hel vägg fylld med sådana saker.

– Vi ser att målgruppen som kommer på våra ayurvediska föreläsningar inte bara är inbitna yogisar, det är andra typer av personer som kommer. Vi ser en skillnad på bara tre fyra år. Det finns en större respekt idag, man garvar inte längre åt ayurveda.

De flesta som lockas till utbildningarna och föreläsningarna är kvinnor. Över hundra personer har utbildats i ayurveda sedan 2014 och bara en av kursdeltagarna har varit man.

– Jag tror att det är så djupt rotat att det här med vår hälsa är något som vi ska lämna ifrån oss, att det är en läkare som ska tala om för oss var problemet ligger och vad vi ska göra. Och jag tror att det här synsättet sitter ännu djupare hos männen.

En klar kvinnodominans präglade även yogaklasserna i starten. Idag har Yogayama män på de flesta yogapass och det finns särskilda pass enbart för män.

– Jag tror att i och med att männen börjar få upp intresset och förståelsen för yoga och hur vi själva kan påverka hur vi mår så tror jag att deras intresse för ayurveda kommer av sig själv. Intresset måste komma ur deras egen nyfikenhet. Jag är helt övertygad om att män kommer att komma med stormsteg till ayurveda, säger Estelle Nordenfalk.

Läs mer på YOGAFORDIG.NU

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

31st

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Jan 31
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

3rd

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 3
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar