<< Back to News & Events updates

Estelle Nordenfalk: ”Nej! Joggning är inte meditation”

Estelle Nordenfalk
Estelle Nordenfalk: ”Nej! Joggning är inte meditation”

En alltmer vanlig uppfattning är att vissa saker vi gör går att likställa med att meditera. Jag hör ofta folk uttrycka sig så, har du kanske också hört det?

Att jogga i vacker natur, att åka ut på morgonen med sin bräda, att rida ut ensam i skogen… Igår på en middag sa en person att hon hade städat huset hela dagen och att det kändes så skönt, ”det var som att meditera”.

Jag förstår känslan, men det är inte meditation.

Jag har aldrig sprungit själv, men har haft häst i många år och vet hur absorberande en långritt i skogen kan vara. Tankarna är helt och hållet fokuserade på kontakten med hästen och det som händer där och då runtomkring, du tvingas helt enkelt att vara i nuet. Det är underbart, avkopplande och energigivande i ett – och för en modern människa kanske en ganska ny känsla.

”Dina sinnen skärps i ett mer medvetet tillstånd och vi behöver stunder av detta i vår vardag. Eftersom det är en så ovanlig känsla för oss så likställer vi den med vad vi uppfattar att meditation är.”

Estelle Nordenfalk

Min egen teori kring varför vi vill prata om detta som meditation är att vi lever ett fragmenterat liv med ständigt nya impulser runt om oss. Ständigt snabba korta informationer i sociala medier, högt tempo och saker som pockar på vår uppmärksamhet. Min 16-åriga son har till och med svårt att ha ett samtal en längre tid om ett ämne, eftersom han ganska snabbt blir rastlös.

Att behålla fokus under längre tid på få saker utan att bli avbruten är helt enkelt ett mindset som inte längre finns med naturligt under en dag och blir därför en underbart befriande känsla.

Vi ”tvingas” koppla bort vår vardag och det som ständigt stör vårt fokus, till exempel när vi joggar. Istället känner vi kanske en närvaro i stunden, vilket är ovärderligt för oss som lever i ett modernt samhälle. Det blir nästan stundvis som en mindfulnessövning, där du vill skapa närvaro i allt du gör.

När du springer i skogen känner du vinden mot kinderna, du hör ditt andetag, du kanske känner dofter av naturen. Dina sinnen skärps i ett mer medvetet tillstånd och vi behöver stunder av detta i vår vardag. Eftersom det är en så ovanlig känsla för oss så likställer vi den med vad vi uppfattar att meditation är.

I en meditation finns däremot en strävan mot att stilla sinnet, alla sinnen. Släppa alla intryck, släppa taget. En typ av medvetande där du inte sover, inte drömmer, utan din kropp går in i en djup vila, och i denna djupa vila kan kroppen hela sig själv. I det sker inte bara en djup återhämtning, din spirituella sida får också möjlighet att växa. Du har möjlighet att komma åt din kreativitet och det som är essensen av dig själv. I modern tid är meditationens positiva verkan på stress något som ofta hålls fram och ständigt forskas på.

Det vore fantastiskt om fler valde att prova – och det vore tråkigt om man har uppfattningen att man redan mediterar när man städar ut sommarhuset, och kanske därmed går miste om meditationens positiva effekter.

Tänk på att det är något nytt, och som alltid tar det då ett tag att lära sig. Mer om det tänkte jag skriva om i min nästa krönika.

Tack för att ni läser.

Läs mer på YOGAFORDIG.NU

blogs

Our present state of mind

By: Caroline Westling

Our mat is our universe and our supportive energy. Our practice on it reflects how we act…

To be a beginner…

By: Caroline Westling

Thank you for taking the time to read and hopefully better understand your body, yourself and others.…

Happy Holiday part 1

By: Caroline Westling

In the Indian and yogic tradition you are suppose to rest when you have your menstruation. Why?…

Loading...

Receipes

Några enkla kostråd för att hålla vata i balans under hösten

By: Sangeeta

Ät och och drick varmt. Naturligt söta, sura och salta smaker är bra. Undvik råa grönsaker, knäckebröd…

Sött och gott

By: Yogayama

Raw cheesecake med hallon och granatäpple Botten: 1 dl valnötter, blötlagda 5 dadlar, urkärnade och blötlagda 1…

Yogayama’s bröd

By: Yogayama

En stor limpa: 3 dl grovt ekologiskt och biodynamiskt dinkelmjöl 1 dl havregryn, ekologiska 1 dl russin,…

Loading...

Latest Videos

David Fredriksson

By: Yogayama

Carina Schütt

By: Yogayama

Carina har en bakgrund bestående av akademiska studier inom beteendevetenskap. Sedan hennes första möte med yoga ägde…

Loading...

Workshops, Courses & Events

2nd

  • Course
  • Stockholm

Pranayama & meditation, level 2

starts on Feb 2
more

5th

  • Course
  • Stockholm

Kvinnohälsa: Enligt Kinesisk medicin: Öppen för alla

starts on Dec 5
more

4th

  • Course
  • Stockholm

Mantrayoga: Musik och Chanting: Öppen för alla

starts on May 4
more

29th

  • Course
  • Stockholm

Pranayama och Meditation: Öppen för alla

starts on Aug 29
more

8th

  • Course
  • Stockholm

Kost och Ayurveda Öppen för alla

starts on Nov 8
more

Contact Us

Yogayama Varberg

Contact Us

Yogayama Yoga Kendra

Contact Us

Yogayama Östermalm

Jungfrugatan 8
114 44 Stockholm
Sweden

08-660 88 60

info@yogayama.se

X

YOGAYAMA KLASSERSTARTING AUGUST 2018

Det finns bara en yoga. I augusti lanserar vi våra egna Yogayama klasser, som är utvecklade och framtagna av Yogayamas internationella yogateam.

Vi har inte skapat en ny typ eller stil av yoga, utan en sekvenserad klass som är utformad för att eleverna ska få en djupare upplevelse av yogans helhet. Det ger eleverna möjlighet att växa inte bara i sin fysiska träning utan också att utvecklas mentalt genom pranayama och meditation.

Yogayama är Skandinaviens största yogaskola. Vår målsättning är att skapa en plats för individuell utveckling som inspirerar, stärker och berör. Här ger vi dig utrymme att växa och utvecklas. Vi har ett brett och noga utvalt utbud av klasser, yogalärarutbildningar, workshops, kurser och events. Vi ser fram emot att ta hand om dig på din yogaresa! Mer info kommer i augusti.

Yogaklasserna finns from augusti på Yogayama Östermalm. I våra studios i Norrköping, Göteborg och Sjöstaden kommer klasserna lanseras i början av 2019.

Stäng fönster

Tack för att du prenumererar